Vader en/of moeder

Autisme is een andere manier van informatieverwerking. Mensen met autisme kunnen een positieve bijdrage leveren aan de samenleving, maar dat vraagt wel een cultuur waarin ieder individu de kans krijgt om zich binnen zijn capaciteiten te ontwikkelen. Daarvoor is maatschappij-brede kennis nodig over wat autisme inhoudt.
[Lees meer over autisme.]

Wat kunt u in uw vak doen als u te maken heeft met mensen met autisme?  

Bij u thuis

Autisme stelt u misschien voor raadsels, door de verschillende leeftijden die de hele dag door te zien zijn bij uw kind. Aan de ene kant veel ouder dan ze zijn, aan de andere kant veel jonger. De speciale zorg voor een kind met autisme houdt niet op bij volwassenheid. Niet altijd ontwikkelen zij zich tot een zelfstandig functionerend individu, niet altijd zal er een geliefde komen die de zorg van ouders overneemt.

Wat kunt u doen?

'Leer het autisme van je kind kennen'

Dat is de belangrijkste boodschap van ouders waar het gezinsleven - soms na jarenlange zoektocht - goed loopt.

Een bijzonder kind

Ieder kind met autisme is anders. Dat is normaal, omdat ieder kind uniek is. Maar ook bijzonder, omdat autisme zich bij iedereen anders kan uiten.

Kinderen met autisme ontwikkelen zich niet volgens een standaard patroon. 'Gooi alle boeken over wat een kind op welke leeftijd moet kunnen uit het raam' zegt een ouder treffend. Daarom is een open houding zo belangrijk, met aandacht voor de belevingswereld van je kind. 

 • Blijf praten en communiceren, blijf ook uitleggen, ook als u denkt dat uw kind er niets mee doet, het gaat naar binnen en wordt opgeslagen voor als het kind er rijp voor is. Alles wat u als ouder in huis hebt om op te voeden, is ook nuttig voor uw kind met autisme. Maar uw kind met autisme is er misschien aan de sociale kant pas later aan toe dan verwacht. Denk aan zingen, voorlezen, dingen uitleggen, knuffelen, met anderen spelen.
 • Als u zoekt hoe u aan kunt sluiten is een regel behulpzaam. Kijk naar het gedrag dat u verbaast en hardnekkig is en pas de volgende regel toe: Dit is heel normaal op de leeftijd van… Schrik niet als u heel jong uitkomt.
 • Twee opvoedkundige dingen komen bij ouders met een kind met autisme vaak in het gedrang: begrenzen en uitleggen. Begrenzen is al moeilijk genoeg en al helemaal als het kind autisme heeft. We denken wel eens dat bepaald gedrag gewoon bij autisme hoort. Vaak is dit echter niet zo en verkeerd gedrag moet begrensd worden. Dat is niet meteen straffen, maar liefdevol begrenzen. Wat betreft uitleggen: ouders praten minder en lezen minder voor bij een kind dat niet, niet veel of moeizaam praat. Hierdoor raakt het kind meer afgesloten van de sociale wereld om hem of haar heen.
 • Als ouders van een kind met autisme heeft u misschien het gevoel dat u alleen staat en dat de samenleving niet ziet wat u allemaal doet, of u zelfs voor u gevoel tegenwerkt. Ga op zoek naar een steungroep bij u in de buurt van ouders die voor dezelfde uitdaging staan. Deel daar ook de positieve ervaringen. Stel u hier ook open voor reflectie over uw eigen gedrag.
 • Realiseer u dat nieuwe inzichten over autisme nog niet breed in de samenleving zijn doorgedrongen. De reactie van veel professionals (de tandarts, leerkrachten, etc.) of uw directe omgeving (familie en buren) is dan ook vaak gebaseerd op een gebrek aan kennis en soms geboren uit onmacht. Ga daarom met uw omgeving in gesprek. Help anderen om vanuit autisme te kijken. Neem de tijd om uit te leggen, en leg ook uit dat uw kind uitleg nodig heeft.
 • Als de thuissituatie van u vraagt om meer thuis te zijn en minder te werken en u heeft moeite bij het organiseren, kijk dan op onderstaande websites voor wettelijke regelingen om werk en zorg te combineren, informatie over mantelzorg en wat er financieel mogelijk is.

Ervaren ouders van kinderen met autisme geven de volgende tips:

 • Een goede klik met de zorgverlener is erg belangrijk.
 • Zoek iemand die in staat is om u als ouder te empoweren (hoe voed ik dit kind op?), zodat u de situatie in uw gezin weer aan kan.
 • Het kan nodig zijn om één of meerdere cursussen te volgen om de opvoeding werkelijk aan te kunnen. Ook blijvende coaching hierin kan nodig zijn.
 • Baken tijd af om geregeld goed voor uzelf te kunnen zorgen (iets leuks doen).
 • Oplossingen zitten niet uitsluitend in therapieën voor uw kind, maar soms ook in persoonlijke groei: hoe sta ik als ouder in deze uitdagende situatie?

Meer informatie

Deel dit artikel

 Bezorgd over uw privacy?